Швидко жирніє волосся: що робити?

26.06.2020 0 Коментар(ів) Статті,

Нормальним вважається мити голову один раз у два дні або ще рідше. Якщо доводиться робити це кожен день – волосся схильне до жирності.

Жирне волосся: причини

Існує багато причин, які сприяють жирності волосся, починаючи зі спадковості і закінчуючи неправильним харчуванням. Нижче публікуємо загальні причини, які можуть бути властиві і чоловікам, і жінкам у будь-якому віці.

  • Це генетика. Кількість сала, яке виробляється у фолікулах, залежить від спадкового чинника. З цим важко боротися, як і з будь-якими генетичними захворюваннями або особливостями. Безглуздо щодня використовувати звичайні сульфатні шампуні (про безсульфатні розповімо пізніше).
  • «Неправильний» район проживання. У місцях з високою вологістю повітря активізуються сальні залози. Якщо вдома або у дворі є сирість, або просто ви живете в районі з вологим кліматом, волосся буде жирніти швидше.
  • Стан хронічного стресу. Йдеться про зв'язок сальних залоз з кортізолом – гормоном стресу. Підвищується його рівень – підвищується кількість жиру.
  • Лупа. Вона не може впливати на кількість шкірного сала, але може сигналізувати про інше захворювання, наприклад, дерматит (і навпаки: може бути наслідком вироблення шкірного сала у великій кількості).
  • Любов до гребінців і звичка чіпати волосся. Якщо часто розчісуватися, жир, який виробляють волосяні фолікули, буде поширюватися по всій довжині волосся. Розчісуватися потрібно не більше чотирьох разів на день.
  • Фен, гаряча вода і зволожуючі засоби. Гаряче повітря висушує шкіру голови. У зв'язку з цим сальні залози виробляють більше жиру, аби підтримувати вологість. Щоб цього не відбувалося, сушіть локони прохолодним повітрям. Гаряча вода так само змиває жировий захист. А зволожуючі засоби створюють плівку, яка може погіршити локони. Якщо вони і так щільні, шампунь або маска тільки погіршить становище і зробить волосся «брудним».
  • Неправильне харчування. Нестача вітамінів і цинку може збільшити кількість шкірного сала. Важливо, щоб у вашому раціоні були овочі та фрукти.

 

Особливості жирного волосся у жінок:

У жінок жирність волосся може залежати від гормональних збоїв. Вироблення шкірного сала пов'язане з гормональним балансом, особливо з рівнем андрогенів і естрогенів в організмі. Якщо ви нервуєте, п'єте оральні контрацептиви, починаєте статеве життя або продовжуєте його з новим партнером, виношуєте дитину (в загальному, робите щось, що може призвести до гормонального збою), волосся буде сальним. Якщо важко самостійно зрозуміти причину, яка призвела до підвищеної жирності волосся, краще звернутися до фахівця.

 

Особливості жирного волосся у підлітків:

У багатьох підлітків підвищена жирність волосся, тому що в їхньому віці одночасно сходяться кілька факторів: період статевого дозрівання, порушений обмін речовин, часті фастфуди, неправильне використання косметики, іноді прийом гормональних препаратів.

 

Особливості жирного волосся у чоловіків:

У чоловіків жирне волосся може бути спадковою проблемою, але частіше виділення шкірного сала у великій кількості пов'язане з жирною їжею, неправильним доглядом, використанням воску для укладання або бріоліну. 

 

 

Догляд за жирним волоссям

Кажуть, що голову (особливо з жирною шкірою) не можна мити часто. Це міф. Шампунь видаляє шкірне сало, тому при необхідності можна часто мити голову. Головне чергувати сульфатні шампуні з безсульфатними або лікувальними, щоб організм не виробляв сало в якості захисту. Інакше ми отримуємо замкнуте коло: «очищаємо» волосся сульфатним шампунем, видаляємо шар сала, і шкіра починає виробляти в два рази більше сала, аби нас захистити. Так чи інакше для догляду за жирним волоссям потрібно купувати шампуні з відповідною позначкою. Вони відмінно розчиняють жир, тому що зазвичай їх рівень pH вище відповідного значення pH організму (6,7). Також в такі засоби зазвичай додають сірку, цинк, інші компоненти з підсушуючою дією. Рідше до складу входять алое, гіалуронова кислота і інші природні зволожувачі.

Крім цього, догляд за жирним волоссям передбачає відмову від засобів з силіконом і маслами, тому що ці речовини збільшують локони в об’ємі і візуально роблять їх брудними. Якщо ви хочете їх використовувати, працюйте тільки з довжиною, уникайте коренів. Тоді волосся отримає потрібні вітаміни і масла, але не буде при цьому жирним. 

 

Як ще доглядати за жирним волоссям?

  • Користуватися спеціальними засобами для догляду, в складі яких є масло чайного дерева, водорості, кропива, сірка та інші компоненти, які заспокоюють шкіру голови і регулюють кількість сала. 

  • Мити голову спочатку дня, тому що сальні залози «проявляють активність» вночі. 

  • Чергувати різні шампуні. Наприклад, перейти на засіб без сульфатів, але раз в 10 днів повертатися до сульфатному шампуню, щоб добре промивати локони. 

  • Періодично користуватися лікувальною глиною, яка адсорбує зайвий шкірний жир. Наприклад, глиною із заспокійливою дією Skin-calming mud Keraplant від бренду Lisap.

 

Серед перевірених шампунів для жирного волосся ми рекомендуємо придивитися до наступних лінійок, які добре зарекомендували себе на українському і західному ринку:

 

  • Kaaral K05 Sebum Balancing Shampoo – шампунь, який відновлює подразнену шкіру голови за допомогою дії масла чайного дерева.
  • Sebum-regulating shampoo Keraplant (Lisap) – це себорегулюючий шампунь на основі ефірного масла ялівцю, екстракту насіння селери і себоміна. Всі ці компоненти формують антибактеріальний і заспокійливий комплекс для шкіри голови.
  • Balansing (Prosalon) – рослинний шампунь на основі екстрактів ромашки, арніки, календули, сосни, лимона, шавлії та інших трав. Добре очищає волосся і контролює баланс шкіри голови.
  • DCM (Lisap) – заспокійливий шампунь з екстрактами кропиви, кінського каштана і мильної трави.
  • Mirella. Професійний шампунь з екстрактом цитрусових, який усуває відчуття сальності і жирності вже за кілька використань.

 

Ці шампуні неагресивно очищають волосся, видаляють залишки стайлингів, не обтяжують волосся, не призводять до ефекту брудних локонів. Зазвичай такими шампунями можна користуватися часто. Вони упорядковують водний баланс шкіри і волосся дуже швидко перестає здаватися сальним.

 

 

Відгуки на Швидко жирніє волосся: що робити?