Фарби для волосся з аміаком і без

17.07.2020 0 Коментар(ів) Статті,

Розуміння ефекту, який має дати фарбування допоможе правильно обрати фарбу і тон. Зафарбувати сивину – це не те ж саме, що надати блиск звичайному русявому волоссю, тому і засоби тут потрібні різні.

 

Фарби для волосся з аміаком

Цей безбарвний газ є у складі практично всіх фарб для волосся, тому що з ним вони більш ефективно «працюють»: завдяки аміаку фарбувальні пігменти проникають глибоко у волосся і закріплюються у ньому. Популярні виробники косметики зараз зводять відсоток аміаку до мінімуму. Наприклад, до 0,8 -1,2%. Аміачне фарбування вважається стійким і однорідним. Багато компаній випускають спеціальні лінійки аміачних фарб для сивого волосся. Хоча безаміачна або малоаміачная фарба теж може зафарбувати сивину і допомогти змінити колір волосся за кілька етапів фарбування.

Головна перевага аміаку – летючість і невелика молекула. Завдяки цьому він дуже швидко і легко вимивається, але при цьому проникає у волосся. Фарби з аміаком працюють на поверхні локона і в його середньому шарі.

Фарби для волосся без аміаку

Аміак часто замінюють його похідним – етаноламіном. Він піднімає водневий показник складу фарби до потрібного лужного рівня. Це потрібно, щоб спровокувати розкриття кутикулярного шару і “змусити” волосся набрякнути (саме завдяки цьому волосся якісно фарбується). У звичайних стійких фарбах набухання викликає аміак. У безаміачних – етаноламін, який не викликає свербіж шкіри і має менш різкий запах.

 

Принцип дії безаміачних фарб аналогічний до того, як працюють стійкі перманентні барвники. Луг піднімає волосяні лусочки, відкриваючи таким чином кутикулу, а перекис з оксидів з'єднується з барвником – за рахунок цього відбувається фарбування. Етаноламін працює так само, як аміак, але менше шкодить волоссю. За допомогою безаміачних барвників можна фарбуватися тон в тон, освітлюватися на один або два рівня або тонувати волосся, в залежності від різних оксидів і активаторів. Головне запам'ятати, що етаноламін робить фарбу безпечнішою: вона не проникає всередину волосся і практично не викликає алергічні реакції. 

В чому плюси безаміачної фарби?

  • У аналога аміаку менш різкий запах, який легко маскується;

  • фарба не проникає всередину, а працює на поверхні волосся. Завдяки цьому воно виглядає більш блискучим і здоровим;

  • така фарба дозволяє часто міняти відтінок волосся;

  • безаміачна фарба не викликає подразнення;

  • в безаміачну (як і в малоаміачну) фарбу додають більше екстрактів різних олій, вітамінних комплексів.

 Міфи про безаміачну фарбу

  • Вона не шкодить волоссю – насправді шкодить. Після її використання так само потрібні маски, шампуні, бальзами для догляду за волоссям після фарбування;

  • за допомогою цієї фарби неможливо повністю перефарбуватися з брюнетки в блондинку – можливо (але не за один раз, а за кілька етапів фарбування);

  • фарба для волосся без аміаку не зафарбовує сивину – сьогодні така фарба відмінно працює з сивим волоссям, головне не помилитися з відсотком окислювача;

  • така фарба не зробить волосся яскраво зеленим, блакитним або вишневим – зробить за умови добре освітленого волосся;

  • безаміачна фарба нестійка, вона швидко змивається – це теж неправда. По стійкості аміачна і безаміачна фарба однакові (зверніть увагу на те, що зараз є спеціальні кислотні змивки, які дозволяють змити практично будь-яку професійну фарбу);

  • за допомогою цієї фарби можна отримати будь-який відтінок – практично будь-який, крім попелястого блонду.

Аміачні фарби проти засобів без аміаку

Тут знову все залежить від ваших цілей.

Кому що обрати?

  • Фарба для волосся з аміаком більше підійде вагітним дівчатам (хоча з цього питання досі немає єдиної думки);

  • безаміачна фарба не провокує алергію;

  • вона підійде дівчатам, які люблять часто змінювати відтінок волосся.

Навіть тим, хто хоче фарбуватися в домашніх умовах, стилісти рекомендують купувати фарбу у магазинах професійної косметики. На жаль, не в усіх спеціалізованих мережах грамотні продавці, але частіше вони все-таки розуміють, які тони краще змішати, щоб отримати бажаний ефект. До речі, також зверніть увагу на відсоток окислювача і на те, що фарби бувають різного об'єму. Найчастіше зустрічаються по 60 і 100 мл. Обов'язково порівнюйте ціни на однаковий об’єм і враховуйте при цьому пропорції змішування.

Так, наприклад, якщо ми порівнюємо два барвника по 60 мл по 100 гривень кожен, а пропорції змішування першого – 1: 2, а другого – 1: 1,5, ми отримуємо 120 мл першого і 90 мл другого. Отже перший барвник вигідніше, тому що з його допомогою можна пофарбувати на 33% волосся більше.

Безаміачні та аміачні фарби: вибір кольору, догляд і конкретні ТМ

Як поведе себе фарба, не можна передбачити, виходячи з колірного типу людини. «Дівчина-зима» і «дівчина-літо» – це історія не про колірний тип, а про чудовий маркетинг. Насправді, зрозуміти кінцевий результат фарбування можна за допомогою простого рівняння:

До кольору свого освітленого волосся додаємо штучний колір – отримуємо колір волосся, який повинен вийти в результаті.

Для правильного вибору кольору потрібно:

  • розібратися з рівнем глибини свого тону;

  • обрати відтінок, який хочеться отримати;

  • зрозуміти, чи потрібно додатково освітлювати волосся;

  • визначитися з кольором-нейтралізатором, якщо є необхідність в усуненні небажаного відтінку.

Для отримання бажаного відтінку потрібен фахівець, який розбирається у колористиці. Але якщо ви вирішили фарбуватися вдома, то можете отримати консультацію по колористиці у будь-якому з наших магазинів, або адресувати питання технологу ТМ тієї фарби, яку ви обрали для фарбування.

Якщо вам потрібно пофарбувати волосся в будь-який яскравий колір, потрібно освітлити його до відтінку платинової блондинки і використовувати барвники прямих пігментів. Вони продаються у різних варіантах: у вигляді масок, гелів, крейди або відтіночних шампунів. В основному, такі барвники роблять семи-перманентними: вони не змішані з оксидом, не освітлюють локони. Яскраво-рудий або червоний колір до речі можна отримати і зі звичними аміачними та безаміачними фарбами.

Обрати найкращу фарбу, якою потрібно фарбуватися, дуже складно, але наші колористи склали свій так званий топ засобів, з якими приємно працювати.

Фарби без аміаку:

 

Стійкі аміачні фарби:

Після будь-якого фарбування за волоссям потрібно доглядати. Якщо вам знебарвлювали волосся, підійдуть зволожуючі засоби із захистом, які, наприклад, містять кератин. Але краще за все підібрати комплексний догляд, в який входить шампунь, бальзам, маска і за необхідності термозахист.

 

 

Відгуки на Фарби для волосся з аміаком і без